מצגת ששווה מיליונים
את המילים הבאות כתבנו גם על בסיס הניסיון שלנו וגם על בסיס ראיונות שערכנו עם שותפים בכירים בחברות הון סיכון מובילות. את כל המידע שאספנו ערכנו לשלוש טעויות נפוצות שסטארטאפיסטים נוטים לעשות. טעויות שכפי שתראו לא קשורות לסטארטאפ עצמו..
ספר עליך ורק אחר כך על הרעיון שלך.
כל סטארטאפיסט שעבדנו איתו על פרזנטציה תמיד התלבט איפה הכי נכון להציג אותו ואת הרזומה שלו. תנו לנו לפתור לכם את הדילמה. שימו את הסיפור שלכם בהתחלה. ממש בהתחלה. בשקף הראשון. הרבה שוכחים את העובדה שהמשקיע קודם כל משקיע בהם ורק אחר כך ברעיון שלהם. הרי לא חסרים רעיונות טובים בעולם, מה שבעיקר חסר זה אנשים טובים ומנוסים שידעו להוציא אותם אל הפועל.
הכי טוב זה אם תחברו את הרזומה שלכם לרעיון שלכם. אם יש לכם רעיון בתחום טיוב הנתונים ואתם יוצאי יחידת 8200 או שאתם כבר שנים מנהלים את התחום באירגון גדול. ספרו על זה קודם כל ותסבירו איך במהלך העבודה שלכם גילתם איזה בעיות יש בתחום ואיך אתם מתכננים לפתור אותן.
והכי חשוב, תראו שיש לכם תשוקה אמיתית לתחום. בדרך כלל זה המצב של רוב הסטאטאפסטים אבל רובם מתבלבלים וחושבים שבפרזנטציה נכון לשמור על קודים עיסקיים. זה פשוט לא נכון. אנשים עם תשוקה אמיתית למה שהם עושים הופכים למדבקים ואתם רוצים שהמשקיעים שלכם ידבקו במה שאתם עושים.
אל תתחיל ברעיון שלך. תתחיל בבעיה שהוא פותר…
אפשר להבין אותך, אתה עובד על הרעיון שלך כבר כמה חודשים/שנים, תפרת אותו מכל הכיוונים ואתה כבר מת להציג אותו. שנייה לפני שזה קורה אל תשכח שגם אתה עברת תהליך, כנראה שיום אחד ישבת עם השותף שלך עם עצמך או עם אישתך ושאלת את עצמך למה? למה אין עדיין….? או איך זה שכולם עושים ככה כשאפשר לעשות ככה…? וזה המקום לשתף את המשקיע הפוטנציאלי שלך בתהליך הזה. בוא ניקח את waze לדוגמא. מה הדרך היותר טובה להציג את המוצר? פלטפורמת ניווט שמבוססת על מיקום המשתמשים כך שתדע איפה הדרך הפנויה ביותר? או פשוט להגיד שרוב הג'יפיאסים מציגים את הדרך הקצרה ביותר, רק שלעיתים בדרך הזו מחכה לך פקק של שעתיים. או דוגמא נוספת כמו SHHAZAM– במקום לספר על האפליקציה עצמה פשוט לספר את הבעיה שהיא פותרת. פה בכלל נכון להתחיל בשאלה- כמה פעמים קרה לכם ששמעתם ברדיו או בבר שיר שאתם אוהבים ולא ידעתם איך קוראים לו? אז תכירו את Shazam..
תכיר טוב טוב את המשקיע הפוטנציאלי שלך.
גם אם גודל השוק התיאורטי של המוצר שלך שווה מיליארדים, גם אם חברות ענק בדיוק מחפשות לקנות פיתוח כזה, גם אם אתה בדרך לייצר טכנולוגיה שתשבור את כל החוקים של הקטגוריה, אל תשכח שמשקיעים הם קודם כל אנשים. אנשים שרואים עשרות או מאות רעיונות כמו שלך בשנה. רעיונות שחלקם גם טובים יותר משלך. בסופו של יום למשקיע שלך יש כמות מוגבלת של כסף להשקיע ופה נכנס הגורם האנושי- אותו גורם אנושי שגרם לביל גייטס לשקיע מיליונים ב"קהאן אקדמי" אחרי שראה את הילדה שלו צופה בשיעורים שבאתר.
ברמה הבסיסית אם למשקיע שלך יש ילדים יהיה לך יותר קל למכור לו רעיון שקשור לילדים, אם למשקיע שלך יש חיבה למוזיקה/לספורט או לכל תחום בו הרעיון שלך עוסק אז יש סיכוי טוב שהוא יתעניין יותר ברעיון שלך מאשר של אחרים. ברמה היותר מורכבת אם תכיר את המשקיע שלך טוב. ממש טוב. תוכל לדעת איך נכון לפנות אליו. אם הוא השקיע בעיקר בסטארטאפים טכנולוגיים אז דבר אליו באמצעות טכנולוגיה, אם הוא השקיע בעיקר בסטאטאפים חברתיים אז דבר אליו באמצעות הזוית החברתית.
איך מגיעים לכזאת רמת היכרות איתו? מתחילים בגוגל, עוברים לרשתות החברתיות ומשם עוברים לאנשים שמכירים אותו ומנסים לדלות כל חלקיק אינפורמציה עליו.