מה אם נאמר לכם שהבינה המלאכותית לא "תתפוס" לנו את העבודות, אלא דווקא תיצור תנאים שיאפשרו עבודות טובות יותר וחיים חופשיים יותר?
הכירו את קאי פו-לי, מומחה בינלאומי לבינה מלאכותית. פו-לי כיהן בתפקיד בכיר באפל ועוסק במחקר AI ובהשקעות הון סיכון. קאי נשא לאחרונה הרצאת TED ובה דיבר על הנושא הזה בשילוב עם הזווית האישית שלו.
שוק העבודה הנוכחי מתחיל להשתנות ועובר לשילוב עוד ועוד טכנולוגיות בינה מלאכותית בחיינו. קחו לדוגמה את המסחר בסין, שלדברי קאי, השתנה לבלי הכר: כיום רוב מוחלט של הקניות נעשה באמצעות ארנק וירטואלי – לא מזומן ולא כרטיסי אשראי. הדבר החליף הרבה מהקופאים וחברות האשראי, ומסמן לנו איזו מהפכה עומדת להגיע.
ככל שיתפתחו יותר טכנולוגיות, יותר משרות יוחלפו. מה עם כל נושא הנהיגה? אנו רואים ניצנים של מעבר למכוניות האוטונומיות, ובעוד כמה עשרות שנים הכביש כולו יונהג על ידי מכונות. אם כן, כל המשרות שקשורות בכך יהפכו למיותרות – נהגי מוניות, משאיות ותחבורה ציבורית.
מה עוד? נותני שירות טלפוני, עובדי שמירה, שוטפי כלים… משרות שירותיות הולכות ומוחלפות במכונות.
הדבר מעורר פחד מיידי: ובכן, במה נעבוד בעתיד? כמות המובטלים תלך ותגדל!
התשובה לכך דווקא הפוכה.
פו-לי משתף מהסיפור האישי שלו: הוא עבד בעבר באפל במשרה מלאה פלוס, ומדד, לדבריו, את החיים בקנה מידה של התקדמות מקצועית. רק כשהתגלה כחולה בסרטן הוא עצר לחשיבה מחדש על סדרי העדיפויות שלו. במסגרת ההחלמה הוא שינה את כמות העבודה והגביר את זמן השהות עם משפחתו. והרי, האיזון הזה מתאפשר דווקא בזכות תחום המחקר שלו, שמשתלט על העולם – בינה מלאכותית. מאחר והרובוטים עושים את העבודות שנהגנו להשקיע בהן זמן, אנחנו יכולים להתפנות לעשות דברים מהותיים יותר עם הזמן שלנו.
היבט נוסף של שוק העבודה כיום הוא ההיקף הענק. אנו עובדים מבוקר עד ערב, חמישה או שישה ימים בשבוע, בקושי מוצאים זמן להירגע, לחשוב, לטייל, להיות עם המשפחה, לחשוב על הדברים שחשובים לנו באמת.
תחשבו על עולם חדש ובו עבודות חדגוניות אינן נחוצות יותר; עולם ובו יותר אנשים יכולים לעסוק באמנות וחשיבה יצירתית, עולם ובו אין צורך להשקיע זמן אינסופי בעבודה וניתן להשקיע במטרות חברתיות ואישיות כמו שמעולם לא הספקנו.
אנחנו מחכים לזה, ואתם?