טרנדים בהדרכה

אם תכנסו ל- Google Trends ותסתכלו בסטטיסטיקה היומית, תוכלו לדעת על מה רוב האנשים באיזור גיאוגרפי מסוים חשבו היום. הנתונים משקפים את השילוב בין מה שרלוונטי לבין מה שחדש. כשחושבים על טרנדים בהדרכה, עלינו לשאול את עצמנו שלוש שאלות עיקריות:

למה אנשים זקוקים כשהם לומדים?
למה ארגונים זקוקים מהעובדים שלהם?
ולמעשה… מה השתנה?

כל אחד מהטרנדים שנעסוק בהם נותן מענה לתשובה המשותפת לשלושת השאלות הללו, תופס תאוצה בתוכניות למידה בארגונים וגם באפליקציות לימודיות ובהדרכות במסגרות שונות.
#1 Micro-Learning
טווח הקשב שלנו הולך ומתקצר בעקבות השימוש התכוף ברשתות החברתיות, שבתורן מקצרות ומעצימות את רמת הגירויים שהן מספקות למשתמש. עצם זה שאתם יושבים וקוראים את הכתבה הזו הוא לא מובן מאליו, אז כל הכבוד!
על מנת לתת מענה לכך, מפתחי למידה החלו ליצור "חטיפי תוכן"- יחידות למידה קטנות שיהוו פלטפורמה מזמינה יותר עבור הלומדים. מעבר לכך שיחידות למידה קטנות נצרכות מהר יותר ומאפשרות תהליך למידה מקוצר, גם הלומדים עצמם מרגישים מאוימים פחות ומגיעים לחוויית הלמידה עם התנגדות מועטה. בנוסף, מכוון שהיחידות מגיעות בפורמטים מקוונים כגון סרטונים ומצגות, מתאפשרת גמישות הן ברמת קצב הלמידה והן ברמת הפלטפורמה והעיתוי שבהן נצרך התוכן. עובדים בעלי לוח זמנים צפוף זקוקים לגמישות הזו על מנת לשלב תהליכי בחיי היום-יום המקצועיים.
מגבלות השיטה טמונות בכך שרעיונות מורכבים קשים להעברה בפיסות קטנות, שכן לעיתים קרובות הם דורשים למידה מעמיקה ותהליכי למידה ארוכים יותר משמתאפשר במודל זה. חסרון נוסף דווקא נובע מהגמישות של המודל, מכוון שהלומדים עלולים למצוא את עצמם צורכים כמויות גדולות מדי של יחידות תוכן בבת אחת, או מהצד השני צורכים מעט תוכן בפערי זמן גדולים יחסית בשל חוסר זמינות. בשני המקרים עלולה להיווצר פגיעה באיכות הלמידה של החומר.
#2 Gamification

זה לא סוד שאנחנו נהנים לשחק, אז למה לא לקחת אלמנטים מעולם עיצוב המשחקים כמו ניקוד, שלבים, אתגרים ולוח מנצחים ולהכניס אותם אל תוכנית הלמידה שלנו?

משחוק הוא טרנד שמטרתו להגביר את ההנאה מתהליך הלמידה ולעודד משתמשים להכנס אליו במלוא תשומת הלב. מעבר לכיף, כאשר אנו משחקים בלי לשים לב כישורים רבים זוכים לאימון. פיתוח אסטרטגיה, פתירת בעיות ויצירתיות הן רק חלק מהיכולות שבאות לידי ביטוי כאשר אנחנו משחקים. נוסף על כך, בזמן משחק יש נטייה לחזרתיות בפעולות השונות כך שהחומר נקלט טוב יותר בזכרון לטווח ארוך שלנו.
אפליקציות רבות כמו "דואליגו" לקחו את המשחוק צעד אחד קדימה ומדגימות איך אפשר לקחת פעולה חורקת שיניים כמו לימוד שפה ולהפוך אותה למשהו מהנה שהלומדים מחכים לתרגל תוך כדי מעורבות גבוהה.
על הצד הפחות טוב- לא כולנו אוהבים תחרות, וישנם כאלה שזה אפילו ירתיע אותם מהלשתתף בתוכנית לימודים שבנויה על מנצחים ומפסידים. לכן כשבונים מסגרת כזו, עלינו לשים לב לכך שאלמנט התחרות לא יהפוך להיות העיקר, אלא ישאר זרז מוטיבציה שיגיע בלי בעיה לאלה שמונעים מקיומו. מעבר לכך, כאשר אתם שוקלים להכניס משחוק, עליכם לשאול האם הידע שיועבר מתבסס על תבניתיות ופורמטים ברורים? במשחק מתאפשר הודות לחוקים מסוימים, כך שאם אנו רוצים ללמד שפות או מתמטיקה אלמנטים משחקיים יתאימו לנו מאוד. בתיאוריות או חומר מופשט יותר נתקשה לעשות זאת ונוכל להיעזר במודלי למידה אחרים.
#3 Artificial Intelligence
מהפכת הבינה המלאכותית מסתערת גם על עולם הלמידה, בעיקר ביצירת חוויות למידה מותאמת אישית. לאחר שהאלגוריתמים אוספים מידע על התנהגות הלומד והישגיו בתוכנית הלימוד, ניתן להתאים את התוכן מבחינת רמה, קצב הלימוד ואפילו ניסוח ההוראות, כמו שהאלגוריתם של נטפליקס מחשב המלצות לסדרות וסרטים על פי נתוני צפיה.
ניתוח הנתונים הזה מאפשר לחברות להבין אילו מןהחומרים מעניינים יותר או פחות ואף לכמת את השפעת הלמידה שלהם על ביצועי העובדים. בעתיד הקרוב, הבינה המלאכותית תצליח לבנות תוכנית לימודים מותאמת למידותיו של כל לומד ולומדת לאחר איסוף מידע קוגנטיבי והתנהגותי אודות היכולות וסגנון הלמידה האישיים.
על אף הפוטנציאל האדיר של הכלים הללו, באחריותינו לשקול את הסיכונים שבשימוש בלעדי בהם. מעבר לכך שחוויית למידה ללא כל קשר אנושי היא דבר שאינו טבעי לבני האדם, כלי הבינה המלאכותית יוצרים "קופסא שחורה" שאנו לא מודעים לשיקולים בקבלת ההחלטות שלה. כדי להמשיך ולהנות מכל העולמות, עלינו לקחת בחשבון את היכולות של כל אחד מהכלים ולשלב אותם בצורה הדרגתית ובטוחה עם מתודות הלמידה שאנו מכירים היום.
למידה מהנה!

מעוניינים לגבש איתנו את הסיפור של החברה שלכם?

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Magazine header 001-02

להרשמה לניוזלטר וקבלת כל העדכונים והכתבות האחרונות הירשמו כאן