סכסוכים בין העובדים: יש מה לעשות

בכל צוות נוצרים חיכוכים, וזה דווקא נורמלי – אבל מה קורה כשחיכוך הופך לסכסוך? בואו ללמוד איך לנהל סכסוכים בצורה מכבדת ובונה, שתסייע לכם למצוא פתרון ולהמשיך להנהיג צוות פרודוקטיבי

כולנו רבים מדי פעם. מתווכחים עם חברים, מסתכסכים עם בני הזוג, וכן – גם יוצרים מתחים מול העמיתים לעבודה. כשאנשים מנסים להשיג מטרות ביחד נוצרים ויכוחים וחיכוכים, וכל עוד הם מנוהלים נכון אין סיבה לפחד מהם. לכן, השאלה שאנחנו רוצים לדבר עליה כאן היא לא "איך נמנע סכסוכים?" אלא "איך ננהל סכסוכים בצורה בריאה ומצמיחה?"

ככה נולד סכסוך

סכסוכים נוצרים פעמים רבות בסיטואציות שדורשות מאנשים לבצע שינוי. כשהתרבות הארגונית משתנה עשויים להיווצר קונפליקטים בקרב העובדים שמטמיעים את השינוי. כשהעובדים צריכים כל הזמן להשתפר, לשחק מגוון תפקידים וללמוד דברים חדשים, יש סיכוי שיווצרו בצוות שלכם ויכוחים שיסלימו למריבות. 

לפני הכל, שימו לב שלא בכל סכסוך כדאי להתערב. רבים מהקונפליקטים במקום העבודה מצליחים לשמור על אופי ידידותי ולגרום לצדדים השונים לחשוב מחוץ לקופסה ולקדם את הצוות קדימה. לעומת זאת – כשהסכסוך נוקט אופי אישי, מתארך מעבר לדיון פורה או גורם לעובדים להתנהג בצורה לא מקובלת, חשוב לשים אצבע על המתרחש בזמן הנכון ולתת לצוות מענה, כדי לשמור על מקום עבודה נעים לכולם.

ריב בין עובדים

הכירו את ורד וארנון (שמות בדויים) – שני עובדים בחברת הייטק מובילה. במשך תקופה של כמה חודשים ארנון זיהה דפוס חוזר: ורד היתה מנהלת תהליכי עבודה מאחורי הגב שלו. למרות שהם עובדים שווים בדרגה, היא היתה שולחת דו"חות למנהלים בלי לכתב אותו, קובעת מטרות לפרויקט בלי לוודא שהוא מאשר אותן ולעתים גם לוקחת אחריות על מטלות שהוקצו לארנון. כשהוא התעמת איתה על כך, ורד השיבה שהיא נאלצת לקחת יותר אחריות מאחר וארנון לא עומד בקצב: הוא שולח חומרים מאוחר מדי, מטיל אחריות על עובדים אחרים ולא טורח לתעד את התהליכים שהוא מבצע. השניים התבצרו בעמדה שלהם, והתקשורת בצוות הפכה לטעונה, כששני הצדדים מסרבים לשנות את אופן ההתנהלות שלהם.

מה עושים?

סכסוכים לא משפיעים רק על האנשים שהתחילו אותו. במקרה כזה, העימותים משפיעים על העובדים שנמצאים תחתיהם ומצופה שישתפו פעולה; גורמים לשאר חברי הצוות לחוש שהם חייבים לנקוט צד; מעכבים תהליכים וגורמים לעובדים לחוש מתח וחוסר סמכות. כתוצאה מכך, הצוות יורד בפרודוקטיביות. במקרים חמורים סכסוך עבודה עלול גם לגרום לעובדים להתפטר. אם תתפסו את הסכסוך בזמן ותתמודדו איתו בצורה כנה ושקופה, תוכלו למזער הרבה מהנזקים האלו.

סכסוך בצוות עובידם

עקרונות מרכזיים בדרך לפתרון

חושבים פעמיים. האתגר הגדול בניהול סכסוכים טמון ביכולת לנהל את הסכסוך ולהימנע מ-Micro Managing שיגרום לעובדים לחוש שלא מאמינים בהם. תנו כבוד לצדדים השונים – עדיף לפעול יחד איתם, ולא נגדם, לסיום הסכסוך. 

רחוק מהעין. מנהלים צוות שעובד מהבית? השקיעו מאמץ באיתור סכסוכים, כי הרבה יותר קל לפספס אותם מרחוק. ייתכן והצוות שלכם מנהל מריבות ארוכות בשרשור מייל או בקבוצת ווטסאפ סודית, ואתם לא תדעו כלום. דברו עם העובדים באופן קבוע ועודדו אותם לשתף את התחושות הדינמיות שלהם בעבודה, וזהו מקרים בהם עובדים מפסיקים לתפקד בצורה מלאה ופתאום מזניחים מטלות מסוימות או לא משתתפים בפגישות.

 

סיבה ותוצאה. קודם כל, בררו מהי הסיבה הראשונית להיווצרות הסכסוך. על רקע אילו פערים הוא נוצר? אלו יכולים להיות פערים תרבותיים, התנגשות בין אינטרסים שונים, הכשרה שונה, תלות בשירותים שהצד השני מספק, תקשורת שגויה או התנגשות על רקע אישי. זהו את הרקע שיצר הסלמה, וגשו אל פתרון הסכסוך בצורה שמודעת לפער הזה ומכבדת אותו. 

החוליה החלשה. חלקו את הסיבות לסכסוכים לשתי קטגוריות: חולשות של העובדים, וחולשות של מקום העבודה. אם הסכסוך נובע מתקשורת בעייתית בין העובדים, יש לגשת לפתרון מתוך רצון לגשר ולפייס. אבל אם גרעין הסכסוך נובע ממצב שהחברה יצרה, ייתכן ותוכלו לפתור אותו על ידי ביצוע שינוי ניהולי.

הכנה. איתרתם סכסוך? אל תתעלמו. כנסו את הצדדים השונים (ורד וארנון) לפגישה ובה הכירו בכך שנוצר מצב שדורש טיפול. בקשו מהם רשות להתערב בסיטואציה כמתווכים, והשיגו הסכמה אקטיבית משני הצדדים לכך שהם מוכנים להיות חלק מתהליך הפתרון.

התאמה. הבינו את הסיטואציה לעומק: שימו פחות דגש על מה קרה בעבר, ויותר דגש על הפער שנוצר בין העובדים ודורש פתרון. אחר כך בדקו מה אתם יכולים לעשות כדי לשפר את המצב: התאמה של תנאי העבודה, התאמה של שיטת התקשורת, התאמה של מטרות הצוות, וכו'. 

לא משנה מה ורד וארנון עשו בעבר – אבל כן חשוב לקבוע מדיניות שתגרום להם לדווח בצורה חדשה על העבודה שלהם.

סכסוך במקום העבודה

מעקב. לאחר ביצוע השינוי והרגעת הרוחות, המשיכו לעקוב אחר המתרחש בצוות ולבדוק האם העובדים שהסתכסכו מצליחים להתגבר על הפערים – או שאולי הם עדיין נוטרים טינה זה כלפי זה, וכדאי לכם לבצע חשיבה נוספת כדי למנוע פיצוצים עתידיים.

במקרה של ורד וארנון, ניתן לזהות שמדובר בסכסוך שנוצר בשל תקשורת שגויה של שני הצדדים שתלויים זה בזה, ניתן לשנות את אופן התקשורת ביניהם – לגרום לכך ששניהם ידווחו במועדים קבועים על העבודה שלהם לגורם שלישי, בכיר יותר, שיעביר את המידע הלאה.

לא כל סכסוך אפשר לפתור. לעתים עובדים נכנסים למריבות ולא מצליחים לפתור אותן. אל תיתנו לזה לייאש אתכם: השקיעו בבניית אקלים תקשורת נעים לכל הצוות, וסייעו לעובדים להגיע יחד להסכמה גם במקרים של עימותים וקשיים. כך תשיגו הערכה שתעודד את שאר העובדים לשתף פעולה ולהתאמץ מתוך תחושה שמכבדים אותם – גם בזמן טוב וגם בזמן מאתגר. בהצלחה!

רוצים להפוך את ההדרכות בארגון שלכם לקרש קפיצה עבור העובדים והחברה? זה אפשרי, כאן משאירים לנו פרטים:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

הירשמו לניוזלטר

צרו איתנו קשר ונדבר על הכנס הבא שלכם

כנס משקיעים

כנס משקיעים – איך תעשו את זה נכון?

כנס משקיעים הוא הזדמנות חד פעמית שלכם להציג את הסיפור של החברה והמותג שלכם ולהראות למה כדאי להשקיע דווקא בכם? למה המשקיעים שהגיעו לכנס צרכים להשקיע את מיטב כספם דווקא בחברה הספציפית הזו? זה ה- Money Time שלכם ולכן כנס שכזה חייב להיות מקצועי ומתוקתק עם אסטרטגיה מדויקת הכוללת תוכן מעניין וקולע שירתק את הקהל מהרגע הראשון ועד לכיבוי האורות!

כנס עובדים – כל מה שצריך לדעת

מתכננים את כנס העובדים הבא שלכם? Leave a mark עושה זאת עבורכם ובונה את כנס העובדים שלכם  מא׳ ועד ת׳  – משלב הקונספט הראשוני ועד להפקת הכנס עצמו. עם שילוב מנצח של קונספט ותוכן מרתקים המותאמים למותג ולעובדים, מצגת שמביאה את הסיפור שלכם והפקה מקצועית שתשאיר את העובדים עם טעם של עוד תקבלו את כנס החלומות שיגרום לעובדים להרגיש בבית. אז איך כל הטוב הזה קורה? תקראו ותבינו.

כנס עסקי

רוצה לעשות כנס עסקי טוב? תמצאו את הייחודיות שלו

איך צריכים להיראות כנסים עסקיים בשנת 2022? לא בכל יום חברה עושה כנס. כנס זה ה-Money time של החברה. הזדמנות חד פעמית של ארגון להראות מיהו ומה הוא. ממש כמו בדייט ראשון הרושם הראשוני כן קובע.  החברות בישראל כבר הבינו שכנס מוצלח חייב שילוב של תוכן, סיפור והפקה כיפית ומדוייקת, ואת זה לא כל חברת הפקה יודעת לעשות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Magazine header 001-02

להרשמה לניוזלטר וקבלת כל העדכונים והכתבות האחרונות הירשמו כאן